Όροι Χρήσης Ιστοσελίδας | Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Το 2009 η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κατέταξε στο Αγιολόγιό της τον Ιερομάρτυρα Φιλούμενο τον Κύπριο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την κοινότητα Ορούντας και μαρτύρησε, όπως είναι γνωστό, το 1979 στο Φρέαρ του Ιακώβ, στην αγία γη της Ιουδαίας.

Ο Κύπριος αγιοταφίτης ανεδείχθη με το αίμα του, φύλακας αγίων τόπων και τηρητής οσίων τρόπων.

Στηaltν κοινότητα της καταγωγής του αγίου, την Ορούντα, σώζεται η οικογενειακή του οικία. Η οικία αυτή αγοράστηκε από την εκκλησιαστική επιτροπή Αποστόλου Λουκά Ορούντας και ως Μητρόπολη Μόρφου έχουμε εκπονήσει αρχιτεκτονικά σχέδια για την συντήρηση και αποκατάστασή της. Το κόστος συντήρησης, υπολογίστηκε ότι θα ξεπεράσει τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Αισθανόμαστε τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε ο Θεός στην περιοχή της Μητροπόλεώς μας να γεννήσει ένα τόσο μεγάλο Άγιο και να τον προσφέρει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχουμε όμως και ευθύνες απέναντί του. Μία από τις πολλές μας ευθύνες είναι και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Μάρτυρος. Η αποκατάσταση της οικίας του αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου, θα βοηθήσει τις νέες γενεές ν’ αντιληφθούν ότι η αγιότητα αρχίζει από την οικία και την οικογένεια.

Όταν πρώτα ο Θεός συντηρηθεί η οικία του Αγίου Φιλουμένου, θα γίνει Θρησκευτικό Μουσείο όπου θα παρουσιάζεται η πρωτινή ζωή των Κυπρίων, το γενεαλογικό δένδρο του αγίου και με σύγχρονο τρόπο, η ζωή, το μαρτύριο και τα θαύματά του μετά την μαρτυρική τελευτή του.

Για την κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης της οικίας, έχουμε προχωρήσει στη σύσταση ερανικής επιτροπής για συλλογή χρημάτων, για εκπλήρωση του ως άνω ιστορικού μας χρέους.

mangadexLike us on Facebook